LCHF-magasinet nr 1/2013

2013-1

Nu är nummer 1/2013 av LCHF-magasinet klart och för ett par timmar sedan gick tidningen iväg till tryckeriet. Om ungefär tre veckor ramlar den ner i era brevlådor. Vi är väldigt nöjda med det här numret, nästan ingenting av materialet skulle nämligen gå att trycka i någon av de vanliga LCHF-bilagorna…

Vad är det då vi skriver om? Temat är som vanligt riktig LCHF, den där kosten som man äter sig frisk på. Vi har ett stort block om gräsuppfött kött och om fördelarna med småskalig jordbruksproduktion. Riktig mat ska produceras av bönder, inte av kemikoncernernas livsmedelsfabriker. Då blir maten miljövänlig, naturvänlig och ätvänlig. I Österrike försvårar den bergiga naturen storskalig drift. Österrike har bara halva den svenska jordbruksarealen, ändå försörjer sig dubbelt så många österrikare på jordbruk. Hur kan det komma sig? Och hur kan den hantverksmässigt producerade österrikiska maten vara så billig?

Vi gör också ett besök hos Norrbete, där ett gäng entusiaster släpper kossorna på skogen och producerar naturvänligt kött i ett eget lokalt slakteri. Från producent till kund utan mellanled, det är så en småskalig bonde kan överleva. I Sverige som i Österrike. Så här säger Norrbetes talesman, Thorsten Laxvik:
– Vår målsättning är att göra så litet avtryck på miljön som möjligt. Helst ett positivt avtryck. Debatten om kött är för enkel. Morotsodling i mulljordar är en av de största  miljöfarorna vi har, eftersom den läcker lustgas. Vad sägs om morotsfri tis dag? Rätt djurhållning kan vara en kolsänka. Och då är ju saken biff!

Vi presenterar också en unik och alldeles ny studie. Gillar du LCHF-kaffe eller vill du bara hålla din Alzheimer på avstånd så kommer du att gilla ”LCHF-magasinet testar kokosfett”. Seriös vetenskap behöver inte vara tråkig! Vi hittar sorten som är bäst för invärtesbruk, och sorten som är mera lämpad som hästliniment…

Aktuell vetenskap för tränande kommer från vår krönikör, Martina Johansson, som tränar tungt på LCHF-kost. Hennes lärorika text heter: Därför bygger du bäst med LCHF. Martina är ett utmärkt exempel på att även smala, friska och hårdtränade individer lyckas bäst på naturligt kost.

I vår trendspaning mars 2013 tittar vi på LCHF-kostens eftermarknad. LCHF är den bästa kostmodell som någonsin skapats och det finns nästan inga sjukdomar som den inte kan ta hand om. Men problemet med riktig LCHF är att modellen fungerar för bra. De kommersiella krafterna vill ha kunder som kommer tillbaka, och som betalar pengar gång på gång. Vi filosoferar över vad detta har betytt för utvecklingen.

Vi kommenterar också kvällspressens senaste uppfinning, ”LCHF-kost kan orsaka LCHF-cancer!”, och visar att det sannolikt är alldeles tvärt om. Det mesta talar nämligen för att LCHF förebygger cancer!

Vår matkrönikör, mästerbantaren Tommy Runesson, visar hur vi med enkla medel kan variera riktig LCHF-mat. Är du orolig för vad den maten gör med ditt kolesterolvärde så ska du läsa den norske läkaren Erik Hexeberg. Bosse Zackrisson har översatt en text från vår norska systertidning, VOF.

Som alltid besvarar vi frågor om mat, mediciner och hälsa, samt publicerar brev från läsekretsen. Vi recenserar två nya kokböcker och vi avslutar med en toxisk epistel om mikroalger och vår behov av omega 3. Kanske är omega 3 från mikroalger en bättre lösning för oss än att äta en lat, hjärtsjuk, odlad lax som matats med halvvegetarisk kost?
Som du ser finns det mycket smått och gott i LCHF-magasinet nr 1 2013, Sveriges enda tidning om naturlig och riktig LCHF-kost. Du är väl prenumerant? Annars är det bara att gå in på www.lchfmagasinet.se och ta en prenumeration. Du även beställa tidigare nummer.
Sten Sture Skaldeman Chefredaktör