LCHF-magasinets höstnummer (nr 4/2019)

Monique Svalbergs LCHF-tårta pryder omslaget till LCHF-magasinets höstnummer 2019. Foto: Monica Dart.

Nu när höstmörkret sänker sig över landet hoppas jag att innehållet i LCHF-magasinets höstnummer kan sprida lite ljus och ny kunskap. Om allt går som det ska så kommer tidningen att nå alla prenumeranter i slutet av nästa vecka. Eller veckan därpå. Jag hoppas att du kommer att tycka om innehållet lika mycket som alla vi som skrivit i tidningen. Våra medarbetare gör att fantastiskt jobb, nummer för nummer. Självklart är vi mottagliga för kritik också. Skriv till oss om du är missnöjd med något, så ska vi försöka svara så gott vi kan. Eller ge oss förslag på ämnen som du vill att vi ska bevaka. LCHF-rörelsen är inte stillastående på något sätt. Här är en liten sammanfattning av innehållet.

Paleo/AIP/LCHF – Tina Haldorsson

Som ett fint exempel på utvecklingen hela tiden går framåt presenterar vi i detta nummer Tina Haldorsson. Hon är en av allt fler som har börjat tillämpa en kost som hon kallar för Paleo/AIP/LCHF. Hon bidrar med en spännande krönika och tre fina recept.

Vi välkomnar Tina Haldorsson som ny medarbetare. Hon intresserar sig särskilt för antiinflammatorisk matlagning. Foto: Kimmo Hakonen.

Självklart så bidrar även Tommy Runesson och Monique Svalberg med nyttiga och goda recept. Precis som vanligt.

Epigenetik och sköldkörteln

Mycket i detta nummer handlar om inflammation och vad vi kan göra för att kunna leva ett så långt och friskt liv som möjligt. Martina Johanssons bidrag om ärftlighet, inflammation, sjukdom och epigenetik är det tyngsta och ger oss ny och viktig kunskap.

Josefin Aldell fortsätter att berätta om sköldkörteln. Denna gång ligger fokus på tester, näringsbrister och behandling.

Ärftlighet är en orsak till sjukdom. Men den är inte ödesbestämd. Martina Johansson förklarar hur man genom livsstilsförändring kan motverka genetiska sjukdomar genom att inaktivera sina egna sjukdomsgener. Foto: Axel Sjöberg (1865-1936). Nationalmuseum.

Bitten Jonsson 25-årsjubilerar

Lars-Erik Litsfeldt har intervjuat Bitten Jonsson om hennes 25-åriga arbete med att hjälpa människor att hantera sitt sockerberoende. Hon har under alla år mötts av hård kritik från akademiska beroendeforskare som menar att sockerberoende är något som inte finns. Men Bitten är säker på sin sak. Hon vet att hon har rätt, vilket tusentals människor som blivit hjälpta av henne kan vittna om.

Bitten Jonsson har under 25 år varit Sveriges ledande expert på sockerberoende.

Vilka riskmarkörer är viktiga?

I min trendspaning refererar jag till professor Tim Noakes nytänkande kring riskfaktorer. Här framkommer flera saker som är nya.

Annika Dahlqvist skriver om de olika typerna av fasta och My Westerdahl och Lindha Vikström fortsätter att skriva om livets svåra konst. Min epistel om Agnes Wold kanske förvånar en och annan. Men det bjuder jag på. Vi recenserar även Benny Ottossons och Sven Erik Nordins aktuella böcker om livsstilens betydelse för att bibehålla hälsa och motverka ohälsa. Och sen skriver Ann Fernholm om att Kostfonden firar fem år nu i september. Massor av matnyttigt alltså!

Trevlig läsning hälsar

Bo Zackrisson, Chefredaktör och Ansvarig utgivare

Prenumerera!
LCHF-magasinet vill vara en rik kunskapskälla att ösa ur. Vår strävan är att bevaka utvecklingen inom kost och hälsa och vaska fram det som vi tycker är viktigt. Vi hoppas att alla de tusentals personer som är intresserade av LCHF och som deltar i de sociala medierna och ibland köper ett och annat lösnummer, vill börja prenumerera på tidningen. Det är bara att gå in på www.lchfmagasinet.se och  beställa en prenumeration. Där kan du även beställa gamla nummer. Klicka dig fram.