LCHF-magasinet nr 2/2017 – vårnumret är på gång!

Monique Forslunds laxburgare pryder omslaget till vårnumret av LCHF-magasinet.

I slutet av denna vecka hoppas vi att vårnumret av LCHF-magasinet anländer till våra prenumeranter. Några kan få tidningen i början av nästa vecka då den även ska finnas i butik. Chefredaktör Bo Zackrisson ger här en sammanfattning av innehållet.

För tre år sedan lanserade den för tidigt bortgångne LCHF:aren Per Wikholm begreppet resistent stärkelse i LCHF-magasinet. Denna stärkelse föll dock ganska snart i glömska. Nu kanske det är dags för den resistenta stärkelsens pånyttfödelse?

Den resistenta stärkelsens renässans!

Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson har skrivit en bok tillsammans med titeln Låt bönor förändra ditt liv. Boken utkommer i maj. Läs Lars-Eriks berättelse om hur han och Patrik fick idén till detta spännande bokprojekt.

Lars Berns hälsoresa

I detta nummer skriver jag ett längre reportage om Lars Bern och hans väg tillbaka till hälsa. På toppen av sin karriär i näringslivet drabbades han av cancer, vilket  tvingade honom att lämna allt operativt ledaransvar. När han  hittade Annika Dahlqvist och började tillämpa hennes kostråd, startade en läkningsprocess. Lars Bern visar att det aldrig är för sent att bli frisk från kronisk ohälsa. Nu är Lars även i full färd att starta en förening för metabol hälsa.

Vi publicerar ett djupgående personporträtt av den mångkunnige och kontroversielle Lars Bern och hans resa tillbaka till hälsa.

Större ödmjukhet anbefalles…

Ibland beskylls LCHF-rörelsen för att vara alltför sektliknande och dominant. Det händer att nyfikna nybörjare skräms bort på vägen. Johan Falk anbefaller större ödmjukhet.

Till minne av Staffan Lindeberg

Docent Staffan Lindeberg gick bort i cancer julhelgen 2016.  Det kom som en chock för många, inklusive mig. Det var Staffan som fick mig att förstå det avgörande sambandet mellan mat och hälsa. Vi hade ett fantastiskt fint samarbete för 15 år sedan när vi hjälptes åt att introducera evolutionsmedicinen och den paleolitiska kosten i Sverige. Vi var inte överens om allt, jag tyckte att han var för tillåtande till frukt och lite för rädd för mättat fett. Så sent som i september 2016 skrev han en fin artikel i LCHF-magasinet. I detta nummer skriver jag ett minnesord över Staffans forskargärning.

Vi som äter lågkolhydratkost är mycket försiktiga med frukt. Vi ställer frågan hur ohälsosamt frukt egentligen kan vara. Här saknas ännu mycket forskning… Foto: Fotoakuten.se

Är för mycket frukt farligt?

Just ett stort fruktintag är något som verkligen oroar mig. Då handlar det inte bara om att frukt innehåller mycket kolhydrader och fruktos. Jag skriver om fruktens eventuella avigsidor i detta nummer med utgångspunkt i Steve Jobs död och skådespelaren Ashton Kutchers ilfärd till akuten.

Ann Fernholm hälsas välkommen

Det är särskilt roligt att hälsa Ann Fernholm välkommen som skribent i detta numer. Hon slår ett slag för Kostfonden och dess kommande studie om kost vid diabetes typ-1. I övrigt medverkar så klart våra krönikörer – Martina Johansson, My Westerdahl – med lärorika krönikor och våra matskribenter Monique Forslund och Tommy Runesson serverar nya receptförslag.

LCHF-magasinet vill vara en rik kunskapskälla att ösa ur. Vår strävan är att bevaka utvecklingen inom kost och hälsa och vaska fram det som vi tycker är viktigt. Vi hoppas att alla de tusentals personer som är intresserade av LCHF och som deltar i de sociala medierna och ibland köper ett och annat lösnummer, vill börja prenumerera på tidningen. Det är bara att gå in på www.lchfmagasinet.se och  beställa en prenumeration. Där kan du även beställa tidigare nummer.